zondag 10 juni 2012

Biologische kaasboerderij "De Groote Voort"

Afgelopen week waren wij op bezoek bij Jan-Dirk en Irene van de Voort op hun biologische boerderij "De Groote Voort" te Lunteren. Samen met mijn vader vroeg opstap om te kijken en luisteren naar Jan-Dirk over hun boerderij en waarom zij kazen maken van rauwemelk gegeven door Jersey koeien. Bij aankomst door mijn enthousiasme van plan om een koe te aaien, Jersey koeien kun je aaien had ik ooit gehoord en zijn altijd nieuwsgierig en aangezien we iets te vroeg waren leek me dat wel een leuke aankomst, wil het niet dat de dame in kwestie een stier bleek te zijn en het liefste mij te grazen nam, gelukkig een stevig hek tussen ons in en kon de dag toch nog vervolg krijgen.
Eerst met Jan-Dirk de weilanden in, een van de weilanden heeft de naam Remeker dus weten we gelijk waar de kazen naar vernoemd zijn. De koeien moesten eerst over de weg om een ander weiland te begrazen, dit wisselt de boer steeds af zodat de koeien altijd vers gras kunnen grazen wat de kwaliteit van hun melk ten goede komt.
Jan-Dirk verteld over zijn bijzondere en voor mij eerlijke manier van boeren. Er worden géén bestrijdingsmiddelen voor het land gebruikt waardoor er weer diverse bloemen groeien die de koeien graag eten en hun gezondheid ten goede komt. Ook krijgen de koeien wel 40 soorten kruiden en diverse soorten fruit door hun voeding, omdat alles op deze boerderij klopt hoeven de koeien geen antibiotica te krijgen wat bij andere boerderijen vaak wel nodig is. De kwaliteit van de melk die Jersey koeien geven is altijd al hoger dan van andere koeien maar dankzij Jan-Dirk zijn beleid geven zijn koeien een nog hogere kwaliteit die ten goede komt voor de kaas productie.
Na een gezellig koffiemomentje was het tijd om de kazen te keuren. Ons hart werd gestolen door Remeker puur en Olde Remeker, de laatste is een 18 maanden oude Remeker met een mooi smeuïg en pikant zuivel, niet zout zoals vaak bij oude kaas het geval is omdat de kazen maar kort gepekeld worden en zodoende maar 1,5% toegevoegd zout bevat, normaal is dat minimaal 1% hoger.
De kwaliteit van Remeker Puur maakte mij stil, lieve mensen dit moet je proeven, wat een topkaas en wat ook zo mooi is hij rijpt 8 tot 9 maanden in zijn natuur korst, dus geen korst van plastic maar de kaas wordt geborsteld met grof zeezout uit Frankrijk die speciaal geïmporteerd wordt door Jan-Dirk.

Nieuwsgierig: beide kazen verkopen wij vanaf nu in de winkel en als u zelf eens een kijkje op deze schitterende boerderij wil nemen kan dat op zaterdag 23 juni tijdens een gezellige open dag. Kijk voor meer informatie op: http://www.remeker.nl/activiteiten/

Op de terugweg nog even langs Magda en Harry die voor ons rauwemelkse geitenkaas maken op hun biologische boerderij "De Groote Stroe" te Stroe, ook zij hebben een open dag maar dan op zondag 24 juni van 10.00-16.00 uur. Kijk voor meer informatie op: http://www.degrootestroe.nl/

Ons assortiment biologische boerenkazen is weer toegenomen dankzij hard werkende boeren die respect hebben voor de natuur en toekomst.
Kaasgroet van Ed.





donderdag 19 april 2012

Kaas maken bij Boerderij van der Bas te Nieuwerbrug

Dinsdag 17 april was het vroeg uit de veren voor beide kaasmeisjes Nicole, Annet en mijzelf want we zijn de eerste Graskazen van dit jaar gaan maken samen met Cor en Adrie van der Bas. Over de tijd mochten we niet klagen omdat de boer en boerin iedere dag om 5 uur hun dames melken, dit gebeurt 2 maal per dag dus om 5 uur in de middag de tweede melkbeurt. Gemiddeld geeft een koe 30 tot 35 liter melk per dag, dit jaar heeft een dame de mijlpaal bereikt van honderdduizend liter melk, geweldig hoe trots de boer hierover vertelde.
We zijn gestart in de kaasmakerij waar de melk al 2 uur verwarmt en gestremd werd, het is een mooi gezicht hoe de melk langzaam stukjes wrongel wordt. Wrongel is ongeperste kaas, ook wel verkocht als cottage cheese. Als de wrongel stevig genoeg is wordt het in blokken gesneden en daarna in kaasvaten gelegd. Na een paar uur persen gaan de kazen in een pekelbad, hoe groter de kaas hoe langer in het pekelbad. Al met al kost het zeker een uur of 4 om elke dag kaas te maken. Als het zwemmen na een paar dagen klaar is gaan de kazen het pakhuis in om te rijpen, ook worden ze hier enkele keren in een plastic jasje gedaan.


Als de kazen eind mei rijp genoeg zijn om als jonge Graskaas verkocht te kunnen worden zal de boer ze net als vorig jaar met paard en wagen naar de Fahrenheitstraat brengen, de exacte datum zullen we ter zijne tijd bekend maken.

Ook hebben we een rondleiding gekregen op de boerderij, heerlijk hoe Nicole en Annet het boeren leven kunnen waarderen. Gelukkig hebben ze geen jaloerse partners want het knuffel gehalte lag erg hoog.

Na al het geknuffel met de koeien en kalfjes nog even in het pakhuis gekeken hoe de mooie lekkere boeren kazen lagen te rijpen, helaas moeten we nog even wachten voor het beste resultaat.

Tijd om naar huis te gaan. Het was wel even zoeken naar Nicole en Annet, bijna hadden ze hun kaas meisjes carrière ingeruild voor een leven op de boerderij, gelukkig heb ik ze gevonden.
Met dank aan familie van der Bas.www.zuivelbedrijfvanderbas.nl

Kaasgroet van Ed

donderdag 22 maart 2012

Maart 2012

Vorige week met Nicole naar de Tavola in Kortrijk geweest. Een beurs met leveranciers uit België en Frankrijk. Heerlijk geroken aan en geproefd van fantastische kazen die we met Pasen allemaal in de winkel hebben zodat onze klanten kunnen meegenieten.

Maar ook een heerlijke ontdekking voor bij een kaasplateau waren de pruimen gevuld met pruimenconfiture, als een vrouw kijkt wanneer ze intens gelukkig is, hè Nicole, dan weet ik dat dit een Topper wordt dit jaar.

Eind van de dag door naar Parijs en in de zon heerlijk een glas chardonnay gedronken, tja de lente hadden we daar al een weekje eerder. Na een stevige wandeling een lekker diner op een oud en vertrouwd plekje. Leuk om weer eens met Nicole gezellig de tijd te hebben om bij te praten.

Volgende dag weer vroeg naar Rungis om de vertrouwde Comté kazen in te kopen en natuurlijk vele andere Franse kaas specialiteiten. Ook goed gezocht naar geitenkaas om in onze rijpingskast verder te vertroetelen en een nieuw kaasgezichtje voor de workshops deze maand. Van die ontdekking kunnen jullie in de winkel komen proeven.

Op de terug reis weer brainstormen hoe de kaas te presenteren en zo kwamen we de dag wel weer door. Kaas gelost en lekker naar huis, dag erna inruimen en het personeel weer gek maken met de nieuwe kazen en ideeën.

Eerste workshop deze maand ook weer gegeven, wat verschrikkelijk leuk om te doen. Hulp van pa Bert was erg prettig en samen met Erwin werd de avond zeer leerzaam en erg gezellig. Als je een groep van 35 man samen kan boeien en laten lachen is de avond met goeie kaas-wijn combinaties geslaagd.

27 maart een workshop voor klanten die zich individueel kunnen inschrijven, we hebben er zin in.

Zondag 15 april de voorjaarsproeverij waarbij we op die gezellig middag onze wijnen en kazen laten proeven, ook worden er kaas hapjes gemaakt en proberen we de kaasmakers van onze Biologische geitenkaas "de stroese dames" te strikken.

Kaasgroet van Ed

dinsdag 21 februari 2012

Alsace 2012

Dag:1
Vandaag om 7.00 uur met Erwin naar de Alsace oftewel Elzas. Heerlijk zonder file op tijd aangekomen en gestart met Tartes Flambées( rechthoekig soort pizza, maar dan heel dun ) als lunch, natuurlijk met de bekende "stinkkaas" Munster erop gesmolten. Een eenvoudig gerecht maar óh wat lekker.

In de middag voor een lieve vriendin wijnen ingekocht en natuurlijk ook geproefd, maar we waren niet overtuigd, dus morgen op nieuw bedrijven bezoeken (niet erg). Wel spontaan een rondleiding in de kelder, altijd mooi om te zien.

Aangezien hier alle horeca zo'n 2 weken gesloten is, was het zoeken naar een restaurant. Gelukkig na enig speurwerk gevonden. Heerlijk een stevige Elzasser maaltijd genuttigd met een flesje Pinot Noir.

Nu tevreden de nacht in en morgenochtend op bezoek bij het kaas- en wijnbedrijf Fischer die onze Munster levert.

Dag 2:
Wat een geweldig ontvangst bij Fischer. Moeder en dochter runnen het familiebedrijf en geven met passie uitleg tijdens de rondleiding. Daarna hun nieuwe kaasassortiment geproefd en hun wijnen. Erwin natuurlijk gelijk weer combinaties gemaakt voor de komende kaas/wijn workshops in maart. Thema 'Alsace' is geboren!
De nieuwe kazen en wijnen nemen we morgen gelijk mee. Tja bij Ed moet alles gelijk geregeld zijn. Geduld heb ik niet als ik enthousiast ben.

Vanmiddag een stadswandeling gemaakt in het mooie centrum van Colmar, echt een aanrader. Daarna Boeuf Bourgignon gegeten, buiten in een brandend zonnetje.

In de namiddag een biologische wijnmaker bezocht en supergezellig gesproken over biowijnen en kazen. Weer een hoop geleerd van elkaar.

Morgen weer naar huis. Altijd weer fijn om vrouw en kinderen te zien en vrijdag de heerlijke Alsace kazen en Alsace wijnen te delen met onze klanten. Op naar de maart-workshops!

Kaasgroet van Ed

zondag 5 februari 2012

Frankrijk kaasinkopen februari 2012

Dit jaar eerder naar Rungis dan normaal, dank zij de goede kaas verkoop in januari mag ik al ipv maart. Vriendje Ronald zondag's optijd opgehaald zodat we in Parijs kunnen lunchen, gelijk het gevoel van kleine vakantie opsnuiven.

De middag gevuld met een stevige wandeling zodat er weer ruimte ontstaat om in mijn favoriete restaurant " la Gare" te gaan eten.

Op tijd pitten want naar Rungis betekend vroeg opstaan om de mooiste handel te kunnen inkopen. 4.30 uur de oogjes open en starten maar. Mijn Franse vrienden (dat zijn we tegenwoordig wel) zijn dan al druk in de weer en stuiteren om de mooie kazen aan te bieden. Deze keer selecteerde we berg kazen, stevig gekeurd door Ronald en ondergetekende, veel mensen moeten er niet aandenken zo vroeg in de ochtend in stinkende kelders kaas te gaan keuren, maar wij genieten ervan als een klein kind die een plakje kaas krijgt bij ons in de winkel.

Boven in de hallen weer bleu du Mont Blanc gekocht een heerlijke romige bleu van 3 soorten melk, mijn ontdekking uit 2011. Daarnaast veel kaas om af te rijpen in onze affinage ruimte en andere mooie verse kazen die nu alweer verkocht worden in de winkel. Oh ja o.a. Cabricharme, een zacht frisse geitenkaas met rood jasje uit de Belgische Ardennen gerijpt in vochtige kelders, uniek toch, via Frankrijk bij ons te koop, een ware smaak sensatie.

In de loop van de ochtend rijden we weer naar Den Haag om alle kaas in de winkel te leggen, de volgende ochtend in ruimen en uitleg aan mijn personeel geven zodat we met elkaar alles aan onze klanten kunnen vertellen en vooral kunnen laten proeven.

Over 2 weken naar de Alsace met Erwin, op bezoek bij Fischer, de Munster specialist en Alsace wijnen keuren voor onze wijnhoek en workshops.
Kaas groet van Ed.