donderdag 19 april 2012

Kaas maken bij Boerderij van der Bas te Nieuwerbrug

Dinsdag 17 april was het vroeg uit de veren voor beide kaasmeisjes Nicole, Annet en mijzelf want we zijn de eerste Graskazen van dit jaar gaan maken samen met Cor en Adrie van der Bas. Over de tijd mochten we niet klagen omdat de boer en boerin iedere dag om 5 uur hun dames melken, dit gebeurt 2 maal per dag dus om 5 uur in de middag de tweede melkbeurt. Gemiddeld geeft een koe 30 tot 35 liter melk per dag, dit jaar heeft een dame de mijlpaal bereikt van honderdduizend liter melk, geweldig hoe trots de boer hierover vertelde.
We zijn gestart in de kaasmakerij waar de melk al 2 uur verwarmt en gestremd werd, het is een mooi gezicht hoe de melk langzaam stukjes wrongel wordt. Wrongel is ongeperste kaas, ook wel verkocht als cottage cheese. Als de wrongel stevig genoeg is wordt het in blokken gesneden en daarna in kaasvaten gelegd. Na een paar uur persen gaan de kazen in een pekelbad, hoe groter de kaas hoe langer in het pekelbad. Al met al kost het zeker een uur of 4 om elke dag kaas te maken. Als het zwemmen na een paar dagen klaar is gaan de kazen het pakhuis in om te rijpen, ook worden ze hier enkele keren in een plastic jasje gedaan.


Als de kazen eind mei rijp genoeg zijn om als jonge Graskaas verkocht te kunnen worden zal de boer ze net als vorig jaar met paard en wagen naar de Fahrenheitstraat brengen, de exacte datum zullen we ter zijne tijd bekend maken.

Ook hebben we een rondleiding gekregen op de boerderij, heerlijk hoe Nicole en Annet het boeren leven kunnen waarderen. Gelukkig hebben ze geen jaloerse partners want het knuffel gehalte lag erg hoog.

Na al het geknuffel met de koeien en kalfjes nog even in het pakhuis gekeken hoe de mooie lekkere boeren kazen lagen te rijpen, helaas moeten we nog even wachten voor het beste resultaat.

Tijd om naar huis te gaan. Het was wel even zoeken naar Nicole en Annet, bijna hadden ze hun kaas meisjes carrière ingeruild voor een leven op de boerderij, gelukkig heb ik ze gevonden.
Met dank aan familie van der Bas.www.zuivelbedrijfvanderbas.nl

Kaasgroet van Ed

Geen opmerkingen:

Een reactie posten