zondag 10 juni 2012

Biologische kaasboerderij "De Groote Voort"

Afgelopen week waren wij op bezoek bij Jan-Dirk en Irene van de Voort op hun biologische boerderij "De Groote Voort" te Lunteren. Samen met mijn vader vroeg opstap om te kijken en luisteren naar Jan-Dirk over hun boerderij en waarom zij kazen maken van rauwemelk gegeven door Jersey koeien. Bij aankomst door mijn enthousiasme van plan om een koe te aaien, Jersey koeien kun je aaien had ik ooit gehoord en zijn altijd nieuwsgierig en aangezien we iets te vroeg waren leek me dat wel een leuke aankomst, wil het niet dat de dame in kwestie een stier bleek te zijn en het liefste mij te grazen nam, gelukkig een stevig hek tussen ons in en kon de dag toch nog vervolg krijgen.
Eerst met Jan-Dirk de weilanden in, een van de weilanden heeft de naam Remeker dus weten we gelijk waar de kazen naar vernoemd zijn. De koeien moesten eerst over de weg om een ander weiland te begrazen, dit wisselt de boer steeds af zodat de koeien altijd vers gras kunnen grazen wat de kwaliteit van hun melk ten goede komt.
Jan-Dirk verteld over zijn bijzondere en voor mij eerlijke manier van boeren. Er worden géén bestrijdingsmiddelen voor het land gebruikt waardoor er weer diverse bloemen groeien die de koeien graag eten en hun gezondheid ten goede komt. Ook krijgen de koeien wel 40 soorten kruiden en diverse soorten fruit door hun voeding, omdat alles op deze boerderij klopt hoeven de koeien geen antibiotica te krijgen wat bij andere boerderijen vaak wel nodig is. De kwaliteit van de melk die Jersey koeien geven is altijd al hoger dan van andere koeien maar dankzij Jan-Dirk zijn beleid geven zijn koeien een nog hogere kwaliteit die ten goede komt voor de kaas productie.
Na een gezellig koffiemomentje was het tijd om de kazen te keuren. Ons hart werd gestolen door Remeker puur en Olde Remeker, de laatste is een 18 maanden oude Remeker met een mooi smeuïg en pikant zuivel, niet zout zoals vaak bij oude kaas het geval is omdat de kazen maar kort gepekeld worden en zodoende maar 1,5% toegevoegd zout bevat, normaal is dat minimaal 1% hoger.
De kwaliteit van Remeker Puur maakte mij stil, lieve mensen dit moet je proeven, wat een topkaas en wat ook zo mooi is hij rijpt 8 tot 9 maanden in zijn natuur korst, dus geen korst van plastic maar de kaas wordt geborsteld met grof zeezout uit Frankrijk die speciaal geïmporteerd wordt door Jan-Dirk.

Nieuwsgierig: beide kazen verkopen wij vanaf nu in de winkel en als u zelf eens een kijkje op deze schitterende boerderij wil nemen kan dat op zaterdag 23 juni tijdens een gezellige open dag. Kijk voor meer informatie op: http://www.remeker.nl/activiteiten/

Op de terugweg nog even langs Magda en Harry die voor ons rauwemelkse geitenkaas maken op hun biologische boerderij "De Groote Stroe" te Stroe, ook zij hebben een open dag maar dan op zondag 24 juni van 10.00-16.00 uur. Kijk voor meer informatie op: http://www.degrootestroe.nl/

Ons assortiment biologische boerenkazen is weer toegenomen dankzij hard werkende boeren die respect hebben voor de natuur en toekomst.
Kaasgroet van Ed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten